جمعه دهم محرم الحرام سال 61 ه.قمری
شب دهم
امشب شهادتنامه عشاق امضامیشود: شب عاشورای اباعبدالله فرا رسیده است. امام یاران خود را فرامیخواند و خطب? عاشورایی امام(ع) آغاز میشود: من یارانی بهتر و وفادارتر از اصحاب خود و اهل بیتی فرمانبردارتر از اهل بیتم نمیشناسم. من میدانم که فردا کار ما با اینان به جنگ خواهد انجامید. من بیعت خود را از شما برداشتم. از سیاهی شب برای پیمودن راه و دور شدن از محل خطر استفاده کنید، هر یک از شما دست یک تن از اهل بیت مرا بگیرید و در روستاها و شهرها پراکنده شوید. این مردم مرا میخواهند و چون بر من دست یابند با شما کاری ندارند. اما یاران حسین(ع) قبلاً امتحان خود را به خوبی پس داده اند. بنابراین هیچکس در شب عاشورا از امام(ع) جدا نمیشود.
تدابیر نظامی امام حسین(ع): امام(ع) فرمان داد تا مقداری چوب و نی که در پشت خیمهها بود در خندقی که در اطراف خیمهها حفر کرده بودند، بریزند. زیرا هرلحظه احتمال شبیخون دشمن از پشت خیمهها میرفت. امام فرمود به محض حمله دشمن چوبها و نیها را به آتش بکشند، تا راه ارتباطی دشمن با خیمهها قطع شود. (الامامالحسین واصحابه، ص257)
غسل شهادت: امام حسین(ع)، حضرت علی اکبر(ع) را با 30 نفر سواره و 20 نفر پیاده فرستاد تا آب بیاورند. آنگاه روی به یاران خود نموده و فرمودند: برخیزید و آب بنوشید که این آخرین توشه شماست. وضو بگیرید و غسل کنید و لباسهای خود را بشوئید تا کفن شما باشد. (امالی، شیخ صدوق، مجلس30)
سگهای وحشی: سحرگاه عاشورا امام حسین (ع) به خواب سبکی فرو رفت و چون بیدار شد فرمود یاران من! در خواب سگانی را دیدم که به من حمله میکردند تا مرا پاره پاره کنند و در میان آنها سگی دو رنگ را دیدم که نسبت به من از دیگر سگان وحشیتر و خون آشامتر بود! گمان میکنم آنکه مرا خواهد کشت مردی پیس است! در ادامه خواب، رسول خدا(ص) را دیدم که به من فرمود! فرزندم تو شهید آل محمدی و امشب به هنگام افطار نزد من خواهی بود (ظاهراً امام در روز عاشورا روزه بوده است زیرا در عبارت آمده است که «هنگام افطار نزد ما خواهی بود»)(مقتل الحسین خوارزمی، ج1،ص252 و بحارالانوار، علامه مجلسی، ج45، ص4)